Protectia muncii angajatilor
Protectia muncii angajatilor – drumul catre pastrarea si mentinerea unei vieti profesionale sanatoase
In marile orase, construirea de cartiere rezidentiale sau case a luat avant in ultimii ani, chiar daca piata imobiliara s-a prabusit de la an la an. Materialele de constructii au inceput sa fie mai ieftine, la fel si mana de lucru. Dezvoltatorii imobiliari nu mai viseaza sa dea la vanzare o casa cu pretul pe care il cer. Sunt dispusi sa negocieze si chiar sa ofere bonusuri cumparatorilor din dorinta de a nu ramane cu blocurile ori casele ridicate nevandute. In constructii, bataia e mare. Salariile sunt mari, atractive si doritori se gasesc imediat. Daca stiu sa-si faca si munca de calitate, nu pot iesi decat pe plus. Nimeni insa nu se apuca de munca pana cand nu este la zi cu protectia muncii.
Protectia muncii in Bucuresti cunoaste un trend in ascensiune, avand in vedere constructiile care se ridica. Firmele de protectia muncii cunosc acest lucru care, de altfel, este obligatoriu si vin cu oferte care mai de care mai tentante pentru angajatori. Instructajul se face din scoarta in scoarta, deoarece muncitorul trebuie sa stie, inainte de a ridica un bloc, care sunt locurile periculoase ale utilajului pe care lucreaza. Trebuie sa stie cum se asigura locul de munca, iar acest lucru este facut de angajatii unei firme de protectia muncii. Muncitorului i se dau indicatii de a nu folosi metode periculoase in timpul muncii care ii pot afecta sanatatea. Indiferent de calificarea pe care o au, toti angajatii din constructii sunt obligati sa participe la instructaj.
Cel care conduce lucrarile pastreaza situatia fiecarui muncitor in parte. Totodata, acestia trebuie sa fie cu analizele la zi si sa nu sufere de nici o afectiune grava care sa-i puna in pericol nu doar sanatatea, ci si viata. In prima faza sunt identificate toate pericolele la care pot fi supusi muncitorii, indiferent de natura muncii prestate. Apoi, se elaboreaza un plan de prevenire si protectie a muncii, precum si un sistem de reglementari de securitate si sanatate in munca. In acest caz, trebuie tinut cont de particularitatile activitatii fiecarui muncitor in parte. Urmeaza propunerea atributiilor si raspunderilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cu aprobarea angajatorului. Dupa ce se face instructajul, toti angajatii sunt evaluati si li se dau atributiile si responsabilitatile ce le revin in acest domeniu. In cazul unui pericol gata sa izbusneasca, se intocmeste un plan de actiune pentru ca angajatii sa nu fie luati prin surprindere si sa se panicheze. Important este ca angajatii sa retina instructiunile si informatiile primite, deoarece acestea pot face diferenta intre viata si moarte la locul de munca.