Adaptare si readapatare la gradinita – lucrati in echipa cu un psihoterapeut pentru a depasi aceasta etapa

Adaptare si readapatare la gradinita – lucrati in echipa cu un psihoterapeut pentru a depasi aceasta etapa

Incepem acea perioada din an ce streseaza parintii si copiii deopotriva: intoarcerea la gradinita sau inceperea primului an de aventura in colectivitate. Trebuie spus ca fiecare copil este diferit, poate trece prin adaptare facila sau la polul opus, una grea, dar in final toti copiii ajung sa iubeasca acest loc. Ce ii sperie pe parinti este mai degraba tot scenariul de santaj emotional, plansetele si despartirea efectiva de copil.

Exista si situatii cand aceasta anxietate de separare are la baza si motive ce tin de gradinita sau de personalul de aici. Asadar o alta datorie a parintilor este sa descopere realele motive pentru care exista o adaptare grea in colectiv.

Cum se manifesta adaptarea dificila la gradinita

Refuz ferm, plans, chiar si pana la crize, tulburari diverse – digestive sau alimentare – ori modificari de comportament, fie ca vorbim despre agresivitate sau apatie sunt cateva din manifestarile posibile in cazul celor care se adapteaza greu la gradinita.

Ce este de facut? Una din recomandari este de a apela la ajutor specializat. Sedintele de psihoterapie pot fi de mare ajutor, atat pentru parinti, cat mai ales pentru copiii in cauza. Pentru cei interesati, pagina oficiala a centrului Psihart poate fi un punct de plecare pentru a va informa despre ce este de facut. Inarmati-va cu rabdare si cu informatie, caci adaptarea incepe de acasa. Cel mic trebuie pregatit pentru o astfel de schimbare in viata sa.

  • Rezervati timp pentru a-i povesti pe indelete ce se va intampla. Cand va merge, cine il va insoti, ce va face acolo, cu cine se va juca etc.
  • De preferat ca aceasta perioada sa nu se suprapuna si cu alte schimbari majore in viata celui mic.
  • Evitati minciuna. De altfel aici este una din marile probleme ale parintilor. Ajung sa promita marea cu sarea, orice este convenabil pentru moment si astfel ajung sa isi dezamageasca propriul copil cand nu se tin de cuvant, ba chiar uita ce au spus.
  • Rezistati tentatiei de a ceda imediat la gesturile lui de revolta. In multe din cazuri vorbim despre manifestari de impresionare. Aici intervine si personalul gradinitei; daca vi se comunica ca dupa plecare cel mic are un comportament normal si este foarte bine, grijile despre plansul de dimineata sunt ca si uitate.

Fiecare parinte trece printr-un carusel de emotii si stari cand vine vorba de integrarea celui mic in gradinita. Un ajutor de nadejde pentru ambii va fi un psihiterapeut. Afla mai multe despre acest ajutor, din cadrul paginii psihart.ro.

Related Posts
Leave a reply