Ce folosim pentru dezinfectia apei din fantani?

Ce folosim pentru dezinfectia apei din fantani?

Cu totii am mers probabil macar o data in viata noastra la tara si am ramas incantati de apa rece si limpede din fantana batranilor. Scoasa fara prea mare efort, aceasta este, in cele mai multe localitati din mediul rural, principala sursa de apa potabila existenta. Lipsa apei curente distribuite in sistem centralizat si a canalizarii a facut astfel ca fantanile sa ramana in continuare o traditie in mediul satesc. Mai nou, multe localitati s-au racordat la reteaua de apa si de canalizare, insa oamenii prefera in continuare sa consume apa din fantani, datorita costurilor pe care le presupune folosirea apei de la robinet. Astfel, apa din fantana este in continuare principala sursa de irigare pe suprafete mici, pentru consumul animalelor, dar si pentru consumul uman. Problema este insa: stim ce consumam?

De multe ori, in ciuda aspectului “limpede precum cristalul”, apa din fantana poate contine diverse substante toxice, care ne pot pune in pericol viata. Astfel, nu de putine ori am auzit in mass media despre oameni ajunsi la spital cu diverse afectiuni, unele persoane, de obicei bebelusi sau persoane in varsta, cu imunitate scazuta, pierzandu-si viata din cauze aparent necunoscute. Se stie ca apa din fantana poate fi contaminata cu nitrati sau nitriti, proveniti de la dejectiile animaliere.

Nitratii sunt elemente imposibil de depistat cu ochiul liber, fiind elemente fara culoare, gust sau miros. Acestia sunt folositi din abundenta ca ingrasamant chimic, fiind principalul fertilizator pentru plante. Consumate de animale, sunt eliminate apoi pe cale naturala in pamant, iar odata cu ploile si cu scurgerea apelor in pamant, nitratii pot ajunge usor in pansa freatica. Prin urmare, consumul apei din fantani ne poate supune la riscuri majore din punct de vedere al sanatatii. Au existat cazuri in care laptele praf al bebelusilor a fost preparat cu apa din fantana, ducand mai apoi la complicatii grave si chiar la decese. Un alt pericol care pandeste in apa din fantani este reprezentat de bacteria E.coli. La fel, aceasta poate cauza tulburari severe ale aparatului digestiv, conducand inclusiv la decese.

Dincolo de de aceste pericole insa, sunt si unele ce tin de curatenie si de prezenta unor substante cu potential daunator in fantani. Astfel, pentru ca apa dintr-o fantana sa poata fi consumata, aceasta trebuie supusa unor analize, pentru a verifica daca este potabila. De asemenea, odata ce apa este potabila, periodic, este indicat sa se faca o dezinfectie a fantanilor. De obicei, aceasta operatiune se face cu ajutorul substantelor pe baza de clor. Unul dintre acestea, printre cele mai folosite, este Active Clor, produs sub forma de tablete efervescente, in dozajul inscris pe ambalaj. Aici, trebuie mentionat faptul ca apa din fantana nu trebuie consumata timp de o zi dupa tratamentul cu tablete pe baza de clor.

Related Posts
Leave a reply