De la apa si cum au aparut bauturile
La inceput a fost apa. Apoi a aparut sucul cand s-a observat ca dintr-un fruct calcat din greseala iese o zeama. Cineva s-o fi aplecat sa vada ce este si apoi a gustat acel lichid. Pe semne apoi ca i-a apreciat gustul si uite asa i-a venit ideea de a zdrobi in maini fructe ca sa bea zeama lor. Ca e mai usor sa bei decat sa mesteci. Iar cel care a inceput sa zdrobeasca fructele a vrut mai mult suc, sa dea si la altii si sa se laude cu descoperirea lui.
Poate, cine stie, pentru a obtine niscavi favoruri de la cei mai de sus decat el. Asa au aparut recipientele in care se puneau fructe si se zdrobeau cu diferite unelte, apoi se scurgea sucul gustos folosit mai intai ca ofrande pentru zei si pe urma intrat in uzul zilnic al familiilor. Ca descoperirea nu a devenit proprietate privata si asa au aplicat si altii ca sa guste din minunatul lichid. S-a intamplat insa ca, satui se pare de atata suc, o parte din el a ramas in vas si a inceput sa fermenteze.
Cineva a observat fenomenul si si-a dat seama ca sucul se transforma in altceva dupa un timp. Isi pastra aroma, dar devenea o licoare care te ametea si te facea sa te simti relaxat si vesel. Sau curajos si razboinic. Asa a aparut vinul. Cel mai facil de obtinut vin era din struguri. Asta pentru ca se puteau face si in cantitati mai mari. Vita de vie salbatica a fost domesticita, cultivata si imbunatatita pana a oferit struguri foarte aromati si de doua culori: albi si negri. Astfel, foarte multa vreme, sute de ani, s-a baut vin.
Un alt om insa, s-a gandit sa faca o instalatie care sa duca vinul mai departe. Asa au aparut distilariile care transformau fructele in licori transparente, galbui sau rozii, foarte tari si care iti luau mintile cu totul. Inventivi insa, oamenii nu s-au oprit si au inceput sa faca experimente si cu alte fructe si seminte. Asa a aparut berea iar unele retete, vechi de secole, inca sunt pastrate in mare secret, constituind baza unor soiuri de bere foarte gustoase si bune.
Din pacate, o data cu dezvoltarea industriala si tehnologica, oamenii au inceput sa sintetizeze bauturile, adica sa le faca din substante artificiale adaugand la alcoolul industial tot felul de arome care dublau sau triplau gustul natural obtinandu-se astfel un efect gustativ foarte puternic si rapid. Tocmai aceste sintetizari insa au dus si la numeoase imbolnaviri, corpul uman fiind distras brutal de la calea lui naturala. Asa ajungi sa apreciezi din ce in ce mai mult apa.