Tot ce trebuie sa stiti despre ie

Tot ce trebuie sa stiti despre ie

Ia este o bluza traditionala romaneasca, ce a devenit cunsocuta peste tot in Europa si chiar in afara ei. La un moment dat toti europenii aveau haine care semanau cu ia noastra. Puteti gasii cele mai frumoase ii in categoria bluza femei elegante.

Ia este o bluza pe care o purtau in mod traditional toate fetele si femeile din Romania. Cand auziti cuvantul traditional va puteti gandi de fapt la mediul rural, la sate vechi sau la pasuni verzi insa adevarul este ca ia reprezinta o sursa de inspiratie pentru mai multi designeri de moda din toata lumea, inclusiv pentru nume grele cum este si Tom Ford care in anul 2012 a adus in lumina una dintre cele mai importante colectii cu motive traditionale romanesti.

Desigur semnele si simbolurile care au fost brodate pe fata, pe spatele si pe manecile iei nu sunt numai decoratiuni aleatorii si fiecare are propria semnificatie tinand cont de regiune, de croitoreasa si de persoana care o poarta. Fiecare ie alaturi de celelalte parti ale costumelor traditionale isi spun propria poveste si avand un ghid potrivit toti pot intelege respectiva poveste.

Un simbol foarte des intalnit este copacul sau orice alta structura arborescenta. Acest copac este un simbol al vietii, al innoiriii si al intelepciunii. Uneori in locul copacului pe ie sunt brodate doar cateva ramuri.

Fiecare parte a acestui amterial, de la tesaturi in sine si pana la broderiile complicate existente pe maneci si pe piet sunt realizate in totalitate de mana si designul nu a fost schimbat de sute de ani.

Printre ele o importanta deosebita se acorda brandului mai ales in randul celor care locuiesc la munte. Bradul este un simbol al tineretii vesnice sau al nemuririi si un motiv foarte des intalnit in mitologia noastra sau in alte balade in care eroul pleaca in cautarea apei vietii care il face tanar, nemuritor si puternic pentru a realiza la finalul drumului ca sunt mai multe lucruri importante.

Un cerc sau floarea soarelui este simbolul caldurii, soarelui al divinitatii si al zilelor din moment ce romanii au fost in mod traditional societati agricole si au trait pe campnii iar soarele avea o mare importanta si era asociat deseori cu Dumnezeu sau cu abundenta.

In plus, in functie de regiune pot sa fie gasite mai multe motive care au fost legate de activitatile zilnice cum ar fi apa fie ca este vorba despre rauri sau valuri, pestele in satele de pescari aflate de-a lungul raurilor sau coastei marii negre, graul sau tulpinile de porumb din satele prepondernet agricole sau banuti in satele comerciantilor.

Trebuie sa tinem cont si de culori care in general variaza in functie de regiune verdele si auriul fiind pentru zonele de campanie, rosu, maro si gri fiind pentru zona de munta si argintiu pentru zonele de delta.

Va recomandam sa va cumparati cel putin cateva modele de ii pe care sa le aveti in garderoba si pe care sa le scoateti la evenimente importante din dulapuri. De asemenea recomandarea noastra este sa incercati sa includeti cat mai multe elemente traditionale atat in vestimentatie cat si in decorul interior.

Related Posts
Leave a reply