Tot ce trebuie sa stiti despre paste

Tot ce trebuie sa stiti despre paste

Paste (pronuntia italiana: [paste]) sunt o mancare esentiala  din bucataria traditionala italiana, cu prima referinta datand din 1154 in Sicilia. Exista mai multe tipuri de paste fainoase in Italia.

De asemenea, denumirea utilizata in mod obisnuit pentru a se referi la varietatea de feluri de paste, pastele sunt in mod obisnuit taitei facuti dintr-un aluat facut dintr-o faina de grau dur amestecat cu apa sau oua si pus apoi in foi sau forme diferite, apoi gatite prin fierbere sau coacere. Poate fi facuta si cu faina din alte cereale. Pastele pot fi impartite in doua mari categorii, uscate (paste secca) si proaspete (paste fresca).

Cele mai multe paste uscate sunt produse comercial printr-un proces de extrudare, desi pot fi produse in majoritatea locuintelor. Pastele proaspete au fost produse traditional manual, uneori cu ajutorul unor masini simple, dar astazi multe varietati de paste proaspete sunt, de asemenea, produse comercial de masini de mari dimensiuni, iar produsele sunt disponibile pe scara larga in supermarketuri.

Atat pastele uscate, cat si cele proaspete, vin intr-o serie de forme si soiuri, cu 310 forme specifice cunoscute variabil cu peste 1300 de denumiri care au fost documentate. In Italia, denumirile formelor sau tipurilor de paste specifice variaza adesea in functie de localizare. De exemplu, forma cavatelli este cunoscuta prin 28 de nume diferite, in functie de regiune si de oras.

Formele comune de paste includ forme lungi, forme scurte, tuburi, forme plate si foi, forme  miniaturale, pot fi umplute si pot avea forme de specialitate sau decorative. Ca o categorie in bucataria italiana, pastele proaspete si uscate sunt folosite in mod clasic in unul dintre cele trei feluri de mancaruri preparate.

De exemplu pasta asciutta (sau pastasciutta) este placata si servita cu un sos sau condiment complementar. O a doua clasificare a produselor cu paste este paste in brodo, in care pastele fac parte dintr-un vas de supa. O a treia categorie este pasta al forno, in care pastele sunt incorporate intr-un fel de mancare care este ulterior coapta.

Pastele sunt, in general, o farfurie simpla, dar vin in multe soiuri datorita versatilitatii lor. Unele preparate din paste sunt servite ca un prim fel in Italia, deoarece dimensiunile portiunilor sunt mici si simple. Pastele sunt, de asemenea, preparate in pranzuri usoare, cum ar fi salate sau portii mari pentru cina.

Pot fi preparate manual sau cu un procesor de alimente si servite la cald sau la rece. Sosurile variaza in functie de gust, culoare si textura. La alegerea tipului de paste si sos ce se vor servi impreuna, exista o regula generala privind compatibilitatea. Sosurile simple precum pesto sunt ideale pentru firele lungi si subtiri de paste, in timp ce sosul de rosii se combina bine cu pastele mai groase.

Sosurile mai groase si mai ciudate au capacitatea mai buna de a se combina cu pastele cu gauri si cu bucati de paste scurte, tubulare, rasucite. Sosul suplimentar lasat pe farfurie dupa ce toate pastele sunt consumate este adesea sters cu o bucata de paine.  Pastele sunt in mare parte carbohidrati (in principal amidon), cu cantitati moderate de proteine ​​si mangan.

Leave a reply